Web sisällön esitys Web sisällön esitys

AJANKOHTAISET NÄYTTELYT

KUOPION MUSEO

Kauppakatu 23

KAIKKIEN KUOPIO II - TOIVERETKI

Suomalais-arabialainen näyttely lapsille
9.2.-1.4.2017

Tee retki hyvää tekevien tarinoiden maailmaan! Näyttelyssä pääsee kuuntelemaan aavikon ääniä, tunnustelemaan aarrearkun luonnonmateriaaleja, tutkimaan peilikäytävällä tunteita ja tarinoimaan itämaisella matolla beduiiniteltassa! Näyttely korostaa kulttuurien toisiaan rikastuttavaa vaikutusta, oman äidinkielen ja ilmaisun merkitystä sekä tunteiden tunnistamisen, uuden oppimisen ja hyvää tekevien tarinoiden tärkeyttä. Näyttelyssä on ajateltu lapsia ja lapsiperheitä, mutta se sopii myös aikuisille.

Näyttelyn sisältö on viidellä kielellä; arabiaksi, persiaksi, kurdiksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Näyttely on saanut tukea Vantaan lastenkulttuurikeskukselta ja Taiteen Keskustoimikunnalta.

IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – RETKELLÄ POHJOIS-SAVOSSA
Kulttuurihistoriallinen matkaopas

Pyöräytä näyttelyn alussa onnenpyörää ja katso minne tiesi johtaa! Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Voit reissata näyttelyssä ja ottaa tiedot mukaasi ja käydä paikan päällä. Matkan varrella pääset myös kokeilemaan taitojasi kivisillan rakentajana.

Näyttely on museon 4. kerroksessa. Pääkohteita siinä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.

SATA VUOTTA - SATA KUVAA

14.10.2016 - 6.5.2017 Kuopion museossa

Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraaman suomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.

MEIDÄN MUSEO

Esillä pieni osa museon kokoelmasta. Tiesitkö, että museon esinekokoelmassa on noin 70 000 esinettä? Näyttelyissä museovieraille esillä olevat esineet ja kuvat ovatkin vain jäävuoren huippu. Kokoelmaan on tallennettu erityyppisiin aihealueisiin liittyvää esineistöä kuten leluja, käsityöläisten tuotteita ja kodin esineistöä. Myös aivan uusia esineitä otetaan kokoelmaan.

ÄÄNETTÖMÄT OPPAAT - Kuopio 240 vuotta

Kuopion kaupunki täytti 240 vuotta 17.11.2015. Juhlan kunniaksi Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyssä pääset tutustumaan Kuopion katujen kyltteihin ja opasteisiin kaupungin historian ajalta. Lisäksi kaupungin kehittymisestä ja mielenkiintoisista rakennuksista kerrotaan kuvaprojisoinnilla.

Äänettömät oppaat – näyttelyssä kerrotaan kuvin, kuinka Kuopio on kasvanut pitkän historiansa aikana. Näyttelyssä voit kävellä jo kadonneen Kuopion katuja, joita reunustivat monenlaiset kyltit ja opasteet. Suurikokoiset yli 50 vuotta vanhat ilmakuvat näyttävät myös kaupunginosien muodostumisen ydinkeskustan ympärille.

Mukana on myös leluautoja ja muita ajopelejä museon kokoelmasta kaupunkinäkymiin sijoitettuna.

ENSIMMÄISELLÄ PUOLUSTUSLINJALLA
I maailmansodan jäljet Pohjois-Savossa

On vuosi 1915. Ensimmäinen maailmansota on syttynyt elokuussa 1914 ja Venäjän armeija taistelee itärintamalla Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan. Uhka Saksan mahdollisesta hyökkäyksestä Suomen halki Pietariin lisää huolta pääkaupungin puolustuksesta. Sitä turvaamaan aletaan Sisä-Suomeen rakentaa puolustuslinjoja, joista läntisin, ensimmäinen puolustuslinja, kulkee Pohjois-Savon kautta.

Kuopion museon näyttely vie katsojan ajassa 100 vuotta taaksepäin ja näyttää hetken juoksuhaudassa. Näyttely esittelee juoksuhautoihin perustuvaa sodankäyntiä juoksuhautakonstruktion, kuvien, piirrosten ja esineistön kautta. Näyttelyn tärkeänä tavoitteena on myös kannustaa kävijää retkelle lumien sulamisen jälkeen, tutkimaan maastossa vielä näkyviä jälkiä näistä kenttälinnoitteista.

KUOPION KORTTELIMUSEO

Kirkkokatu 22

HAMINALAHDEN MAALAISKARTANON ELÄMÄÄ
Nukkevitriinitarina von Wrightin perheen kesäpäivästä vuonna 1830
Raija Laitisen pienoismaailmoja

Kesä on kukkeimmillaan Kuopion kupeessa sijaitsevassa Haminalahden kylässä heinäkuisena päivänä vuonna 1830. Siellä täällä taivaan sinisyydessä purjehtii joitakin valkoisia pilvenhattaroita ja kartanon maita reunustavan järvi toistaa taivaan sinisyyttä. Jostain kuuluu vaimeana käen kukunta. Kartanon palvelusväki on ollut työn touhussa jo aamuvarhaisesta lähtien. Vastaniitetyn heinän tuoksu kantautuu tuulen mukana pihaan. Lehmät ja lampaat käyskentelevät lähiniityllä.

Näin alkaa kuvitteellinen, historiallisiin tietoihin perustuva tarina, joka kertoo yhdestä von Wrightin perheen kesäpäivästä Kuopion Haminalahdessa vuonna 1830. Tarina kerrotaan näyttelyssä Raija Laitisen tekemien nukkevitriinien kautta.

Haminalahden maalaiskartanon elämää -näyttely on esillä Kuopion korttelimuseon vaihtuvien näyttelyiden salissa. Siihen liittyy omatoiminen lintupiirustustyöpaja, jossa malleina voi käyttää täytettyjä lintuja von Wright taiteilijaveljesten tapaan.

Tapahtumia:

Ke 18.1.2017 klo 18.00
Luento: Haminalahden kartanon historiaa
Marianna Falkenberg
Korttelimuseo, vaihtuvien näyttelyiden sali, sisäänkäynti Kuninkaankatu. Vapaa pääsy.

La 28.1. klo 12-14
Näyttelyyn liittyvä työpaja
NUKKEJA JA LINTUJA RAIJA LAITISEN TEKNIIKALLA
Työpajassa tutustutaan pienien nu
kkehahmojen tekemiseen.
Työpajassa voi itse kokeilla tiettyjen vaiheiden tekoa ja saada eväitä nukkehahmojen myöhempään valmistamiseen.

Sisältyy museon pääsymaksuun.