Web sisällön esitys Web sisällön esitys

AJANKOHTAISET NÄYTTELYT

KUOPION MUSEO

Kauppakatu 23

IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – RETKELLÄ POHJOIS-SAVOSSA
Kulttuurihistoriallinen matkaopas

Pyöräytä näyttelyn alussa onnenpyörää ja katso minne tiesi johtaa! Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Voit reissata näyttelyssä ja ottaa tiedot mukaasi ja käydä paikan päällä. Matkan varrella pääset myös kokeilemaan taitojasi kivisillan rakentajana.

Näyttely on museon 4. kerroksessa. Pääkohteita siinä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.

SATA VUOTTA - SATA KUVAA

14.10.2016 - 6.5.2017 Kuopion museossa

Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraaman suomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.

MEIDÄN MUSEO

Esillä pieni osa museon kokoelmasta. Tiesitkö, että museon esinekokoelmassa on noin 70 000 esinettä? Näyttelyissä museovieraille esillä olevat esineet ja kuvat ovatkin vain jäävuoren huippu. Kokoelmaan on tallennettu erityyppisiin aihealueisiin liittyvää esineistöä kuten leluja, käsityöläisten tuotteita ja kodin esineistöä. Myös aivan uusia esineitä otetaan kokoelmaan.

ÄÄNETTÖMÄT OPPAAT - Kuopio 240 vuotta

Kuopion kaupunki täytti 240 vuotta 17.11.2015. Juhlan kunniaksi Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyssä pääset tutustumaan Kuopion katujen kyltteihin ja opasteisiin kaupungin historian ajalta. Lisäksi kaupungin kehittymisestä ja mielenkiintoisista rakennuksista kerrotaan kuvaprojisoinnilla.

Äänettömät oppaat – näyttelyssä kerrotaan kuvin, kuinka Kuopio on kasvanut pitkän historiansa aikana. Näyttelyssä voit kävellä jo kadonneen Kuopion katuja, joita reunustivat monenlaiset kyltit ja opasteet. Suurikokoiset yli 50 vuotta vanhat ilmakuvat näyttävät myös kaupunginosien muodostumisen ydinkeskustan ympärille.

Mukana on myös leluautoja ja muita ajopelejä museon kokoelmasta kaupunkinäkymiin sijoitettuna.

ENSIMMÄISELLÄ PUOLUSTUSLINJALLA
I maailmansodan jäljet Pohjois-Savossa

On vuosi 1915. Ensimmäinen maailmansota on syttynyt elokuussa 1914 ja Venäjän armeija taistelee itärintamalla Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan. Uhka Saksan mahdollisesta hyökkäyksestä Suomen halki Pietariin lisää huolta pääkaupungin puolustuksesta. Sitä turvaamaan aletaan Sisä-Suomeen rakentaa puolustuslinjoja, joista läntisin, ensimmäinen puolustuslinja, kulkee Pohjois-Savon kautta.

Kuopion museon näyttely vie katsojan ajassa 100 vuotta taaksepäin ja näyttää hetken juoksuhaudassa. Näyttely esittelee juoksuhautoihin perustuvaa sodankäyntiä juoksuhautakonstruktion, kuvien, piirrosten ja esineistön kautta. Näyttelyn tärkeänä tavoitteena on myös kannustaa kävijää retkelle lumien sulamisen jälkeen, tutkimaan maastossa vielä näkyviä jälkiä näistä kenttälinnoitteista.

KUOPION KORTTELIMUSEO

Kirkkokatu 22