Web sisällön esitys Web sisällön esitys

ARKISTO

 

NÄYTTELYT ja TAPAHTUMAT 2018

KUOPION MUSEO

 

AJAN KULTAAJAT – Savolaista kulta- ja hopeasepän taitoa

10.11.2017 – 24.2.2018 Kuopion museo, 4.krs.


Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Kuopion Kultaseppien yhdistys järjestävät yhdessä näyttelyn.

Näytteilleasettajat: Kuopion Kultaseppien yhdistys; Heikki Hartikainen, Juha-Pekka Riihelä, Jaana Kilpi, Hanna Korhonen, Pauliina Ahonen, Timo Kuosmanen, Kari Puustinen, Matti Matsson, Risto Nylund, Pipsa Pasanen, Jenni Rutonen, Jarno Räsänen, Mari Seppänen, Sakari Timonen, Laura Turkulainen, Eelis Aleksi Väisänen, Anna-Reetta Väänänen, Savonia-ammattikorkeakoulun koru- ja jalometallimuotoilun toisen vuoden opiskelijat sekä Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Kuopion Kultaseppien yhdistys on koonnut yhdessä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kanssa Ajan Kultaajat – Savolaista kulta- ja hopeasepän taitoa -näyttelyn Suomen satavuotisen matkan sekä yhdistyksen 80v. juhlavuoden kunniaksi. Näyttelyssä on esillä Pohjois-Savon alueen kulta- ja hopeasepän taidonnäytteitä 1800-luvulta nykyisyyteen. Näyttelyssä on esillä historiallisesti merkittävää esineistöä sekä tämän hetken vaikutteita heijastavaa korumuotia aina sarjatuotteista uniikkeihin tuotteisiin.

 

Kulttuurivartit

to 30.11. klo 15.30 Hanna Korhonen / Hanna K Design & Jewellery Oy

to 8.2. klo 15.30 Heikki Hartikainen / Saurum Oy

to 22.2. klo 15.30 Eelis Aleksi / Lumoava

 

 

KUOPION KORTTELIMUSEO

 

SUURI LUKUSEIKKAILU

1.12.2017–27.1.2018

Lastenkirjat ovat kuin aikakone. Äidin, isän tai isoäidin sylissä olemme kuunnelleet mitä ihmeellisimpiä tarinoita ja sukeltaneet niin synkkiin metsiin kuin satumaisiin juhliinkin. Kirjat käsittelevät, mitä moninaisimpia aiheita kuten talven taikaa, ötököiden hassua maailmaa ja dinosaurusten aikaa. Kun kohtaamme kirjat, voimme vielä vuosikymmenien jälkeenkin aistia saman jännityksen ja haistaa, maistaa ja tuntea satujen maailmat. Lastenkirjat avaavat ne hetket, kun mielikuvitus on auennut kohti salaperäisiä maailmoja.

Mukana Suomi 100 Kuvitustaiteen klassikot kuten Rudolf Koivu, Tove Jansson, Maija Karma, Camilla Mickwitz, Hannu Taina ja Kristiina Louhi.  Tarinoiden puisto -18 nykykuvittajaa osiossa Lasten suursuosikit Tatu ja Patu, Risto Räppääjä sekä Heinähattu ja Vilttitossu.

 

 

 

 

PIKKU KAKKOSEN JUHLANÄYTTELY

1.12.2017–27.1.2018

Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely on ihastuttava ja toiminnallinen elämys lapsille ja nostalginen aikamatka aikuisille. Näyttely sisältää sekä pelipolun että viiden vuosikymmenen nostalgiset valokuvat.Hyppää television sisään, juonna Pikku Kakkosta tai tee ihan oma ohjelma! Myös Pikku Kakkonen vaalii ääneen lukemisen perinnettä ja näyttelyn aikana Korttelimuseolla ovat satuhetkiä pitämässä niin Pirkka-Pekka Petelius kuin Jaakko Väisänen.

Näyttelyt ja tapahtumat koordinoidaan yhteistyössä Lastun ja sanataidekeskus Aapelin kanssa.

 

Sanataidetehtäviä ja oppituntivinkkejä alakoulusta yläkouluun: http://www.suurilukuseikkailu.fi/opettajalle/

 

Tehtävävihkot Suuri lukuseikkailu -näyttelyihin:

Tarinoiden puisto

Kuvitustaiteen klassikot

Illustrations klassiker

 

 

 

Tapahtumat:

1.12.2017 klo 10.00 Pikku Kakkosen Satutunti ja kaikille avoimet avajaiset, vapaa pääsy. Paikalla Pikku Kakkosen Jaakko Väisänen.

5.12 klo 13–17 Itsenäisyyspäivän etkot.  Kirjanmerkki -työpaja nonstop

12.12.2017 Peteliuksen iltasatu TÄYNNÄ

13.12.2017 klo 17.00 Isät ja pojat lukevat, kirjailijavieraana Tatu Kokko, vapaa pääsy

17.1.2018 klo 16.30 Lapsuuden satumuistot, Vestäjät lukevat lapsuuden lempisatuja,  vapaa pääsy

24.1.2018 klo 12–15 Pakkaspäivät, kaikille avoin Suuri lukuseikkailu -työpaja

25.1.2018 klo 12–15 Pakkaspäivät, kaikille avoin Suuri lukuseikkailu -työpaja

 

NÄYTTELYT ja TAPAHTUMAT 2017

 

KUOPION MUSEO

 

KALEVALA KORUN 80-VUOTISJUHLANÄYTTELY                                                          

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta

13.5.–26.8.2017

Vuosi 2017 on suuri juhlavuosi koko Suomelle. Vuosi on erityinen myös Suomen tunnetuimmalle koruyritykselle Kalevala Koru Oy:lle, joka täyttää samana vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys esittelee Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta -näyttelyn.

 

Näyttely rakentuu kuuden teeman kautta, jotka avaavat innostavalla tavalla yrityksen toiminnan vuosikymmeniä suomalaisena korutalona sen alkutaipaleelta tulevaisuuden visioihin asti. Teemat esitellään videoiden, valokuvien ja tarinoiden kautta kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Näyttelykävijä voi virtuaalisen videon kautta solahtaa Kalevala Korun tehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen seuraamaan koruvalmistusta tai päästä kokeilemaan omia sepäntaitojaan kultasepän työpisteessä.

Enemmän kuin korunäyttely, kyseessä on tarina Kalevala Korun roolista suomalaisessa yhteiskunnassa kautta vuosikymmenten.

SATA VUOTTA - SATA KUVAA

14.10.2016 - 6.5.2017

 

 

 

Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraamansuomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.

 

 

 

KAIKKIEN KUOPIO II - TOIVERETKI

9.2.-1.4.2017

 

Tee retki hyvää tekevien tarinoiden maailmaan! Näyttelyssä pääsee kuuntelemaan aavikon ääniä, tunnustelemaan aarrearkun luonnonmateriaaleja, tutkimaan peilikäytävällä tunteita ja tarinoimaan itämaisella matolla! Näyttely korostaa kulttuurien toisiaan rikastuttavaa vaikutusta, oman äidinkielen ja ilmaisun merkitystä sekä tunteiden tunnistamisen, uuden oppimisen ja hyvää tekevien tarinoiden tärkeyttä. Näyttelyssä on ajateltu lapsia ja lapsiperheitä, mutta se sopii myös aikuisille.

Näyttelyn sisältö on neljällä kielellä; arabiaksi, persiaksi, kurdiksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Toiveretki näyttelyyn kuuluu pedagoginen opas. Oppaaseen sisältyy sanataidetehtäviä ja työpajaehdotuksia. Tehtävissä on pyritty
huomioimaan eri ikäryhmät/luokka-asteet.

Tehtäviin >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näyttely on saanut tukea Vantaan lastenkulttuurikeskukselta ja Taiteen Keskustoimikunnalta.

 

 

KAIKKIEN KUOPIO - HUIVIT POP UP
Huivien tarinoita – eri kulttuureista, käyttäjiensä kertomina

1.11.2016.- 4.2.2017 Kuopion museo

 

Eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyn. Näyttelyssä käytetään uudenlaista osallistavaa työtapaa, jossa eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyn

työpajatoimintana. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana. Mukana ovat myös suomalaiset huivien käyttöperinteet ja esillä on museon huiveja.Näyttelyn aikana järjestetään yleisötapahtumia, joissa voi itse kokeilla erilaisia huiveja, opetella erilaisia solmintamalleja ja keskustella huivin käytöstä. Huivit Pop up on ensimmäinen osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio – Koti Kuopiossa -näyttelysarjaa. Näyttelysarja on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta.

Näyttelyn aikaista ohjelmaa:

Lauantai 12.11. klo 12-14Kysy musliminaiselta - samalla huivien kokeilua ja vapaata keskustelua / Ask a Muslim woman - try on different scarves and take part in open discussion

Lauantai 26.11. klo 12-14Tutustuminen intialaiseen sariin - Get to know the Indian Sari

Lauantai 3.12. klo 12Kuopion Kalinka-kuoro esittää huivilauluja - mahdollisesti myös muuta teemaan liittyvää ohjelmaa! - Kuopio's own Kalinka choir performs Russian Scarf-songs - possibly other related activities also

Tapahtumiin on museon pääsymaksu.

Huivit-työpajoja järjestetään Kuopion museon (Kauppakatu 23) 4. kerroksessa viikoittain. Kuka tahansa voi tulla mukaan, eikä työpajoihin tarvitse ilmoittautua.(Työpajaan tulevilta ei vaadita pääsymaksua museoon.)

 

Löydät meidät myös Facebookista: "KUHMU: Huivit työryhmä / Scarves team"– liity mukaan keskusteluun ja näyttelyn ideointiin!  Ryhmässä näkyvät myös työpajojen ajat! Näyttely tulee kehittymään koko sen aukiolon ajan.

 

MENNEET TAPAHTUMAT:

to 27.4. klo 17.30

Luento: Tarja Lappalainen: "Rakkautta, riitoja ja kirjoittamisen paloa – Elisabet Järnefeltin ja Minna Canthin kirjalliset salongit". Luento liittyy Korttelimuseossa 7.4. avautuvaan Vapaus, rakkaus, tasa-arvo –näyttelyyn.

 

 

 

 

KORTTELIMUSEO

HENKIEN MYLLY MYLLY SUMMER EXHIBITON 2017

1.-29.7. 2017

 

             … taidetta ajassa, tilassa ja taivasalla...  

Luovien alojen keskus Myllyn kesänäyttely, Henkien Mylly järjestetään tänä vuonna heinäkuussa Kuopion korttelimuseolla.

Museon piha-alueelle ja sen kahteen aittaan sijoittuva taidenäyttely peilaa yksilön erillistä ja yhteisöllistä kokemusta, kun yksin ja yhdessä, ja hetkellisesti menetetään olemisen pohja.

Myllyn kesänäyttelyyn osallistuu 15 kuopiolaista taiteilijaa teoksineen. Mukana on kuva-, tekstiili-, ympäristö- ja valokuvataidetta, installaatioita, ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia.

 

Henkien Mylly – Mylly Summer Exhibition 2017

 

Tarja Wallius                                             Arto Väisänen

Kristiina Korpela                                       Ulla Remes

Anja Sollas                                               Sanna Nissinen

Katri Suonio                                             Sinikka Kosonen

Elina Ström                                              Leo Kosonen

Ulla-Mari Lindström                                  Maijariitta Karhulahti

Tiina Tanskanen                                      Eerika Jalasaho

Pasi Siipola

 

Tarja Wallius, Turvassa - Safe, 2016-17

materiaali: poisnukkuneen äidin postikortit

tekniikka:käsinompelu

kuvaaja: Petra Tiihonen

VAPAUS, RAKKAUS, TASA-ARVO                                                 
Salonkielämää Kuopiossa ja Helsingissä

7.4.–21.10.2017

 

Näyttely on seikkailu vapauden tuulissa Minna Canthin, Juhani Ahon ja Elisabet Järnefeltin kanssa. Se kertoo ajasta kauan sitten mutta aiheista, jotka ovat ikuisia. Keskustelua käydään päivänpolttavista kysymyksistä kuten kulttuurista, vapaudesta ja rakkaudesta. Kaiken keskellä ovat intiimit kirjeet 1800-luvun kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä.

Näyttelyn aikana on Minna Canthin hengessä tarjolla spiritistisiä istuntoja sekä korttipeli Vistin pelaamista. Molempiin ohjattuihin työpajoihin varaukset etukäteen.

Näyttely on tehty yhteistyössä Päivälehden museon kanssa.

 

Näyttelyn teemoista lisää verkkonäyttelystä täältä.

 

Lihaa ja verta

Näytelmä kurotuksesta kohti elävää ihmistä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Puustinen

 

 

Nuori ohjaaja tutkii Minna Canthia, Juhani Ahoa ja Järnefeltien perhettä. Hän haluaa tavoittaa historian lehdiltä elävän ihmisen. Kun todellisuutta ei tiedä enää kukaan, jää mahdollisuus kuvitella - ehkä hiukan huvitellakin…

 

 

Esitykset Kuopion korttelimuseolla kesällä 2017!

 

 

 

MENNEET TAPAHTUMAT:

ti 25.4. klo 12

Korttelivartti: Köyhät ja sairaat. Minna Canth heikompien puolella.
Sisältyy museon pääsymaksuun.

 

ti 16.5. klo 12
Korttelivartti: Vapaus, rakkaus, tasa-arvo. Elisabet Järnefeltin ajatuksia.
Sisältyy museon pääsymaksuun.