Web sisällön esitys
ARKISTO
NÄYTTELYT ja TAPAHTUMAT 2017
KUOPION MUSEO
KALEVALA KORUN 80-VUOTISJUHLANÄYTTELY
Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta
13.5.–26.8.2017
Vuosi 2017 on suuri juhlavuosi koko Suomelle. Vuosi on erityinen myös Suomen tunnetuimmalle koruyritykselle Kalevala Koru Oy:lle, joka täyttää samana vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys esittelee Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta -näyttelyn.
Näyttely rakentuu kuuden teeman kautta, jotka avaavat innostavalla tavalla yrityksen toiminnan vuosikymmeniä suomalaisena korutalona sen alkutaipaleelta tulevaisuuden visioihin asti. Teemat esitellään videoiden, valokuvien ja tarinoiden kautta kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Näyttelykävijä voi virtuaalisen videon kautta solahtaa Kalevala Korun tehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen seuraamaan koruvalmistusta tai päästä kokeilemaan omia sepäntaitojaan kultasepän työpisteessä.
Enemmän kuin korunäyttely, kyseessä on tarina Kalevala Korun roolista suomalaisessa yhteiskunnassa kautta vuosikymmenten.
SATA VUOTTA - SATA KUVAA
14.10.2016 - 6.5.2017
Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraamansuomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.
KAIKKIEN KUOPIO II - TOIVERETKI
9.2.-1.4.2017
Tee retki hyvää tekevien tarinoiden maailmaan! Näyttelyssä pääsee kuuntelemaan aavikon ääniä, tunnustelemaan aarrearkun luonnonmateriaaleja, tutkimaan peilikäytävällä tunteita ja tarinoimaan itämaisella matolla! Näyttely korostaa kulttuurien toisiaan rikastuttavaa vaikutusta, oman äidinkielen ja ilmaisun merkitystä sekä tunteiden tunnistamisen, uuden oppimisen ja hyvää tekevien tarinoiden tärkeyttä. Näyttelyssä on ajateltu lapsia ja lapsiperheitä, mutta se sopii myös aikuisille.
Näyttelyn sisältö on neljällä kielellä; arabiaksi, persiaksi, kurdiksi, ruotsiksi ja suomeksi.
Toiveretki näyttelyyn kuuluu pedagoginen opas. Oppaaseen sisältyy sanataidetehtäviä ja työpajaehdotuksia. Tehtävissä on pyritty
huomioimaan eri ikäryhmät/luokka-asteet.
Näyttely on saanut tukea Vantaan lastenkulttuurikeskukselta ja Taiteen Keskustoimikunnalta.
KAIKKIEN KUOPIO - HUIVIT POP UP
Huivien tarinoita – eri kulttuureista, käyttäjiensä kertomina
1.11.2016.- 4.2.2017 Kuopion museo
Eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyn. Näyttelyssä käytetään uudenlaista osallistavaa työtapaa, jossa eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyn
työpajatoimintana. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana. Mukana ovat myös suomalaiset huivien käyttöperinteet ja esillä on museon huiveja.Näyttelyn aikana järjestetään yleisötapahtumia, joissa voi itse kokeilla erilaisia huiveja, opetella erilaisia solmintamalleja ja keskustella huivin käytöstä. Huivit Pop up on ensimmäinen osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio – Koti Kuopiossa -näyttelysarjaa. Näyttelysarja on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta.
Näyttelyn aikaista ohjelmaa:
Lauantai 12.11. klo 12-14Kysy musliminaiselta - samalla huivien kokeilua ja vapaata keskustelua / Ask a Muslim woman - try on different scarves and take part in open discussion
Lauantai 26.11. klo 12-14Tutustuminen intialaiseen sariin - Get to know the Indian Sari
Lauantai 3.12. klo 12Kuopion Kalinka-kuoro esittää huivilauluja - mahdollisesti myös muuta teemaan liittyvää ohjelmaa! - Kuopio's own Kalinka choir performs Russian Scarf-songs - possibly other related activities also
Tapahtumiin on museon pääsymaksu.
Huivit-työpajoja järjestetään Kuopion museon (Kauppakatu 23) 4. kerroksessa viikoittain. Kuka tahansa voi tulla mukaan, eikä työpajoihin tarvitse ilmoittautua.(Työpajaan tulevilta ei vaadita pääsymaksua museoon.)
Löydät meidät myös Facebookista: "KUHMU: Huivit työryhmä / Scarves team"– liity mukaan keskusteluun ja näyttelyn ideointiin! Ryhmässä näkyvät myös työpajojen ajat! Näyttely tulee kehittymään koko sen aukiolon ajan.
MENNEET TAPAHTUMAT:
to 27.4. klo 17.30
Luento: Tarja Lappalainen: "Rakkautta, riitoja ja kirjoittamisen paloa – Elisabet Järnefeltin ja Minna Canthin kirjalliset salongit". Luento liittyy Korttelimuseossa 7.4. avautuvaan Vapaus, rakkaus, tasa-arvo –näyttelyyn.
KORTTELIMUSEO
HENKIEN MYLLY MYLLY SUMMER EXHIBITON 2017
1.-29.7. 2017
… taidetta ajassa, tilassa ja taivasalla...
Luovien alojen keskus Myllyn kesänäyttely, Henkien Mylly järjestetään tänä vuonna heinäkuussa Kuopion korttelimuseolla.
Museon piha-alueelle ja sen kahteen aittaan sijoittuva taidenäyttely peilaa yksilön erillistä ja yhteisöllistä kokemusta, kun yksin ja yhdessä, ja hetkellisesti menetetään olemisen pohja.
Myllyn kesänäyttelyyn osallistuu 15 kuopiolaista taiteilijaa teoksineen. Mukana on kuva-, tekstiili-, ympäristö- ja valokuvataidetta, installaatioita, ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia.
Henkien Mylly – Mylly Summer Exhibition 2017
Tarja Wallius Arto Väisänen
Kristiina Korpela Ulla Remes
Anja Sollas Sanna Nissinen
Katri Suonio Sinikka Kosonen
Elina Ström Leo Kosonen
Ulla-Mari Lindström Maijariitta Karhulahti
Tiina Tanskanen Eerika Jalasaho
Pasi Siipola
Tarja Wallius, Turvassa - Safe, 2016-17
materiaali: poisnukkuneen äidin postikortit
tekniikka:käsinompelu
kuvaaja: Petra Tiihonen
VAPAUS, RAKKAUS, TASA-ARVO
Salonkielämää Kuopiossa ja Helsingissä
7.4.–21.10.2017
Näyttely on seikkailu vapauden tuulissa Minna Canthin, Juhani Ahon ja Elisabet Järnefeltin kanssa. Se kertoo ajasta kauan sitten mutta aiheista, jotka ovat ikuisia. Keskustelua käydään päivänpolttavista kysymyksistä kuten kulttuurista, vapaudesta ja rakkaudesta. Kaiken keskellä ovat intiimit kirjeet 1800-luvun kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä.
Näyttelyn aikana on Minna Canthin hengessä tarjolla spiritistisiä istuntoja sekä korttipeli Vistin pelaamista. Molempiin ohjattuihin työpajoihin varaukset etukäteen.
Näyttely on tehty yhteistyössä Päivälehden museon kanssa.
Näyttelyn teemoista lisää verkkonäyttelystä täältä.
Lihaa ja verta
Näytelmä kurotuksesta kohti elävää ihmistä
Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Puustinen
Nuori ohjaaja tutkii Minna Canthia, Juhani Ahoa ja Järnefeltien perhettä. Hän haluaa tavoittaa historian lehdiltä elävän ihmisen. Kun todellisuutta ei tiedä enää kukaan, jää mahdollisuus kuvitella - ehkä hiukan huvitellakin…
Esitykset Kuopion korttelimuseolla kesällä 2017!
MENNEET TAPAHTUMAT:
ti 25.4. klo 12
Korttelivartti: Köyhät ja sairaat. Minna Canth heikompien puolella.
Sisältyy museon pääsymaksuun.
ti 16.5. klo 12
Korttelivartti: Vapaus, rakkaus, tasa-arvo. Elisabet Järnefeltin ajatuksia.
Sisältyy museon pääsymaksuun.