Videot Videot

 

KUHMUn NÄYTTELY- JA TAPAHTUMAKALENTERI 2017

 

KUOPION MUSEO

Kauppakatu 23

 

 

IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – RETKELLÄ POHJOIS-SAVOSSA
Kulttuurihistoriallinen matkaopas

 

Pyöräytä näyttelyn alussa onnenpyörää ja katso minne tiesi johtaa! Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Voit reissata näyttelyssä ja ottaa tiedot mukaasi ja käydä paikan päällä. Matkan varrella pääset myös kokeilemaan taitojasi kivisillan rakentajana.

Näyttely on museon 4. kerroksessa. Pääkohteita siinä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.

 

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia:

to 25.5.2017 klo 15.30

Kulttuurivartti: Retkellä Pohjois-Savossa


 

SATA VUOTTA - SATA KUVAA

14.10.2016 - 6.5.2017

 

 

 

Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraamansuomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.

 

 

 

KAIKKIEN KUOPIO I - HUIVIT POP UP
Huivien tarinoita – eri kulttuureista, käyttäjiensä kertomina

1.11.2016.- 4.2.2017

 

 

 

 

 

Eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyn. Näyttelyssä käytetään uudenlaista osallistavaa työtapaa, jossa eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyn työpajatoimintana. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana. Mukana ovat myös suomalaiset huivien käyttöperinteet ja esillä on museon huiveja.Näyttelyn aikana järjestetään yleisötapahtumia, joissa voi itse kokeilla erilaisia huiveja, opetella erilaisia solmintamalleja ja keskustella huivin käytöstä. Huivit Pop up on ensimmäinen osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio – Koti Kuopiossa -näyttelysarjaa. Näyttelysarja on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta.

 

MEIDÄN MUSEO                                                                                                      

Esillä pieni osa museon kokoelmasta. Tiesitkö, että museon esinekokoelmassa on noin 70 000 esinettä? Näyttelyissä museovieraille esillä olevat esineet ja kuvat ovatkin vain jäävuoren huippu. Kokoelmaan on tallennettu erityyppisiin aihealueisiin liittyvää esineistöä kuten leluja, käsityöläisten tuotteita ja kodin esineistöä. Myös aivan uusia esineitä otetaan kokoelmaan.

 

 

ÄÄNETTÖMÄT OPPAAT - Kuopio 240 vuotta

Kuopion kaupunki täytti 240 vuotta 17.11.2015. Juhlan kunniaksi Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyssä pääset tutustumaan Kuopion katujen kyltteihin ja opasteisiin kaupungin historian ajalta. Lisäksi kaupungin kehittymisestä ja mielenkiintoisista rakennuksista kerrotaan kuvaprojisoinnilla.              

Äänettömät oppaat – näyttelyssä kerrotaan kuvin, kuinka Kuopio on kasvanut pitkän historiansa aikana. Näyttelyssä voit kävellä jo kadonneen Kuopion katuja, joita reunustivat monenlaiset kyltit ja opasteet. Suurikokoiset yli 50 vuotta vanhat ilmakuvat näyttävät myös kaupunginosien muodostumisen ydinkeskustan ympärille.

Mukana on myös leluautoja ja muita ajopelejä museon kokoelmasta kaupunkinäkymiin sijoitettuna.

 

 

 

 

ENSIMMÄISELLÄ PUOLUSTUSLINJALLA
I maailmansodan jäljet Pohjois-Savossa

On vuosi 1915. Ensimmäinen maailmansota on syttynyt elokuussa 1914 ja Venäjän armeija taistelee itärintamalla Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan. Uhka Saksan mahdollisesta hyökkäyksestä Suomen halki Pietariin lisää huolta pääkaupungin puolustuksesta. Sitä turvaamaan aletaan Sisä-Suomeen rakentaa puolustuslinjoja, joista läntisin, ensimmäinen puolustuslinja, kulkee Pohjois-Savon kautta.

Kuopion museon näyttely vie katsojan ajassa 100 vuotta taaksepäin ja näyttää hetken juoksuhaudassa. Näyttely esittelee juoksuhautoihin perustuvaa sodankäyntiä juoksuhautakonstruktion, kuvien, piirrosten ja esineistön kautta. Näyttelyn tärkeänä tavoitteena on myös kannustaa kävijää retkelle lumien sulamisen jälkeen, tutkimaan maastossa vielä näkyviä jälkiä näistä kenttälinnoitteista.

 

 

 

 

 

 

 

KAIKKIEN KUOPIO II - TOIVERETKI                                                                                                     

Suomalais-arabialainen näyttely lapsille

9.2.–1.4.2017

 

Tee retki hyvää tekevien tarinoiden maailmaan! Tässä näyttelyssä kirja astuu ulos kansistaan ja sinä saat astua kirjan sisään. Näyttely perustuu kirjailija Katri Tapolan ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Toiveretki -nimiseen kirjaan. Näyttely koostuu kirjan kuvituksista ja neljästä tilasta, joita ovat tuoksuva ruusutarha, soliseva metsälampihuone, aito beduiiniteltta astioineen sekä lukunurkka suomen- ja arabiankielisine kirjoineen. Kuuntele aavikon ääniä, tunnustele aarrearkun luonnonmateriaaleja, tutki peilikäytävällä tunteita ja toiveita, tarinoi itämaisella matolla… Mitä sinä eniten toivot retkeltäsi?

 

Näyttelyn sisältö on viidellä kielellä; arabiaksi, persiaksi, kurdiksi, ruotsiksi ja suomeksi.

 

Näyttely on saanut tukea Vantaan lastenkulttuurikeskukselta ja Taiteen Keskustoimikunnalta.

 

 

 

KAIKKIEN KUOPIO III - KAIKKIEN RUOKA

27.4.–9.9.2017

 

Näyttelyn työpajoihin osallistujat kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat näyttelyn yhdessä museon henkilökunnan kanssa. Näyttelyt elävät, kasvavat ja kehittyvät myös näyttelyiden aukioloaikana.

Kaikkien ruoka kolmas osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio – Koti Kuopiossa -näyttelysarjaa. Kaikkien Kuopio -hanke haluaa lisätä ja syventää ymmärrystä siitä, kuinka Kuopioon on tultu aina muualta. Niin täällä syntyneet kuin tänne muuttaneet ovat yhdessä tehneet ja parhaillaan tekevät Kuopion sellaiseksi kuin se on.

Tule mukaan kanssamme suunnittelemaan ja rakentamaan Kaikkien Ruoka näyttelyä!

 

KALEVALA KORUN 80-VUOTISJUHLANÄYTTELY                                                          

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta

13.5.–26.8.2017

Vuosi 2017 on suuri juhlavuosi koko Suomelle. Vuosi on erityinen myös Suomen tunnetuimmalle koruyritykselle Kalevala Koru Oy:lle, joka täyttää samana vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys esittelee Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta -näyttelyn.

 

Näyttely rakentuu kuuden teeman kautta, jotka avaavat innostavalla tavalla yrityksen toiminnan vuosikymmeniä suomalaisena korutalona sen alkutaipaleelta tulevaisuuden visioihin asti. Teemat esitellään videoiden, valokuvien ja tarinoiden kautta kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Näyttelykävijä voi virtuaalisen videon kautta solahtaa Kalevala Korun tehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen seuraamaan koruvalmistusta tai päästä kokeilemaan omia sepäntaitojaan kultasepän työpisteessä.

Enemmän kuin korunäyttely, kyseessä on tarina Kalevala Korun roolista suomalaisessa yhteiskunnassa kautta vuosikymmenten.

 

KAIKKIEN KUOPIO IV - Siirtokarjalaiset ja heidän jälkeläisensä Savossa

12.10.–31.12.2017

 

 

KUOPION MUSEON TAPAHTUMIA:

 

to 27.4. klo 17.30

Luento: Tarja Lappalainen: "Rakkautta, riitoja ja kirjoittamisen paloa – Elisabet Järnefeltin ja Minna Canthin kirjalliset salongit". Luento liittyy Korttelimuseossa 7.4. avautuvaan Vapaus, rakkaus, tasa-arvo –näyttelyyn.

 

 

KUOPION KORTTELIMUSEO

Kirkkokatu 22

 

HAMINALAHDEN MAALAISKARTANON ELÄMÄÄ
Nukkevitriinitarina von Wrightin perheen kesäpäivästä vuonna 1830
Raija Laitisen pienoismaailmoja

11.11.2016–11.3.2017

Kesä on kukkeimmillaan Kuopion kupeessa sijaitsevassa Haminalahden kylässä heinäkuisena päivänä vuonna 1830. Siellä täällä taivaan sinisyydessä purjehtii joitakin valkoisia pilvenhattaroita ja kartanon maita reunustavan järvi toistaa taivaan sinisyyttä. Jostain kuuluu vaimeana käen kukunta. Kartanon palvelusväki on ollut työn touhussa jo aamuvarhaisesta lähtien. Vastaniitetyn heinän tuoksu kantautuu tuulen mukana pihaan. Lehmät ja lampaat käyskentelevät lähiniityllä. 

Näin alkaa kuvitteellinen, historiallisiin tietoihin perustuva tarina, joka kertoo yhdestä von Wrightin perheen kesäpäivästä Kuopion Haminalahdessa vuonna 1830. Tarina kerrotaan näyttelyssä Raija Laitisen tekemien nukkevitriinien kautta.

Haminalahden maalaiskartanon elämää -näyttely on esillä Kuopion korttelimuseon vaihtuvien näyttelyiden salissa. Siihen liittyy omatoiminen lintupiirustustyöpaja, jossa malleina voi käyttää täytettyjä lintuja von Wright taiteilijaveljesten tapaan.

Näyttelyyn liittyviä apahtumia:

 

 

 

 

 


VAPAUS, RAKKAUS, TASA-ARVO                                                 
Salonkielämää Kuopiossa ja Helsingissä

7.4.–21.10.2017

 

Näyttely on seikkailu vapauden tuulissa Minna Canthin, Juhani Ahon ja Elisabet Järnefeltin kanssa. Se kertoo ajasta kauan sitten mutta aiheista, jotka ovat ikuisia. Keskustelua käydään päivänpolttavista kysymyksistä kuten kulttuurista, vapaudesta ja rakkaudesta. Kaiken keskellä ovat intiimit kirjeet 1800-luvun kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä.

Näyttelyn aikana on Minna Canthin hengessä tarjolla spiritistisiä istuntoja sekä korttipeli Vistin pelaamista. Molempiin ohjattuihin työpajoihin varaukset etukäteen.

Näyttely on tehty yhteistyössä Päivälehden museon kanssa.

 

Lihaa ja verta

Näytelmä kurotuksesta kohti elävää ihmistä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Puustinen

 

 

Nuori ohjaaja tutkii Minna Canthia, Juhani Ahoa ja Järnefeltien perhettä. Hän haluaa tavoittaa historian lehdiltä elävän ihmisen. Kun todellisuutta ei tiedä enää kukaan, jää mahdollisuus kuvitella - ehkä hiukan huvitellakin…

 

 

Esitykset Kuopion korttelimuseolla kesällä 2017!

 

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat:

ti 25.4. klo 12

Korttelivartti: Köyhät ja sairaat. Minna Canth heikompien puolella.
Sisältyy museon pääsymaksuun.

 

ti 16.5. klo 12
Korttelivartti: Vapaus, rakkaus, tasa-arvo. Elisabet Järnefeltin ajatuksia.
Sisältyy museon pääsymaksuun.

 

 

SUURI LUKUSEIKKAILU

Joulukuu 2017 - Tammikuu 2018

 

KUOPION KORTTELIMUSEON TAPAHTUMIA:


Treffit Korttelimuseossa lauantaina 14.1. klo 15–17

Treffien jälkeen vapaaehtoiset jatkot kaupungin keskustassa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille lenkkikaveria, tuttavaa, ystävää, rakastettua ja elämänkumppania etsiville. Treffeille voi osallistua pääsymaksun hinnalla.

 

 

ti 31.1. klo 12
Korttelivartti:  Säätyläiselämää
Sisältyy museon pääsymaksuun

 

Kansainvälisenä museopäivänä, torstaina 18.5. on Korttelimuseoon vapaa pääsy klo 10–17.

 

Treffit Korttelimuseossa lauantaina 27.5. klo 15–17

Treffien jälkeen vapaaehtoiset jatkot kaupungin keskustassa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille lenkkikaveria, tuttavaa, ystävää, rakastettua ja elämänkumppania etsiville. Treffeille voi osallistua pääsymaksun hinnalla.

 

 

J. V. SNELLMANIN KOTIMUSEO            
Snellmaninkatu 19
 

Museo on avoinnaryhmille ympäri vuoden sopimuksen mukaan. Varaukset Kuopion korttelimuseosta, puh. (017) 182 625.

 

J. V. Snellmanin päivänä to 12.5.2016 avoinna klo 10–17. Vapaa pääsy.
Opastukset klo 11.00, 13.00 ja 15.00.