Web sisällön esitys Web sisällön esitys

 

KUHMUn vuoden 2015 näyttelyt ja tapahtumat

 

 

ÄÄNETTÖMÄT OPPAAT

- Kuopio 240 vuotta

Kuopion museossa 14.11.2015 alkaen.

 

Kuopion kaupunki täyttää 240 vuotta 17.11.2015. Juhlan kunniaksi Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyssä pääset tutustumaan Kuopion katujen kyltteihin ja opasteisiin kaupungin historian ajalta. Lisäksi kaupungin kehittymisestä ja mielenkiintoisista rakennuksista kerrotaan kuvaprojisoinnilla.              

Äänettömät oppaat – näyttelyssä kerrotaan kuvin, kuinka Kuopio on kasvanut pitkän historiansa aikana. Näyttelyssä voit kävellä jo kadonneen Kuopion katuja, joita reunustivat monenlaiset kyltit ja opasteet. Suurikokoiset yli 50 vuotta vanhat ilmakuvat näyttävät myös kaupunginosien muodostumisen ydinkeskustan ympärille.

Mukana on myös leluautoja ja muita ajopelejä museon kokoelmasta kaupunkinäkymiin sijoitettuna.

 

 

VERJNUARMU - KUHTUMATTOMAT VIERAAT

Kuopion museo 30.10.2015 – 3.9.2016

Näyttely on ennennäkemätön fantasiamainen kurkistus Verjnuarmun maailmaan – muanpiälliseen helevettiin.

Verjnuarmu - Kuhtumattomat vieraat from KuopioKanava on Vimeo.

Savon murteella metallimusiikkia esittävä Verjnuarmu on toiminut yli 13 vuotta tehden tänä aikana kolme täyspitkää albumia, singlejä, juhlajulkaisun sekä lukuisan määrän esiintymisiä ympäri Suomea. Nyt Verjnuarmu valtaa Kuopion museon omalla näyttelyllään. Samalla yhtye julkaisee uuden albuminsa nimeltään 1808, joka perustuu Suomen sotaan ja varsinkin Savon alueella käytyihin taisteluihin. Näyttely esittelee yhtyeen uraa sekä ainutlaatuista visuaalista maailmaa.

Kuopion Museon näyttelyn on ideoinut ja toteuttanut kuvataiteilija Timo Kokko.  Kokko on toiminut yhtyeen taiteellisena johtajana alusta alkaen ja vastannut mm. yhtyeen visuaalisesta ulkoasusta sekä albumitaiteesta.

 

 

Kuva: Markus Laakso


23.9.2015–2.1.2016
TUNNISTA KUVASTA – TUNNISTAMATTOMAT JÄNIKSET

Kuopion korttelimuseolla

        

 

 

 

Tunnista kuvasta – Tunnistamattomat Jänikset -näyttely on esillä Kuopion korttelimuseon vaihtuvien näyttelyiden salissa 23.9.2015–2.1.2016.


Näyttely esittelee ammattivalokuvaajien erilaisia Kuopio-kuvia 1930–1970-luvuilta. Kuvaajina ovat Tuttu Jänis, Eino Malm ja Kalle Jälänne.


Valokuvat kuuluvat Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmiin. Esillä olevien noin 250 kuvan tiedot ovat jollakin tavoin puutteellisia. Tietoja puuttuu kuvauspaikasta, kuvausajankohdasta ja mukana olevista henkilöistä.
 

Kävijöiltä pyydetään nyt kuvista lisätietoa. Tietoja antaneiden kesken arvotaan kuukausittain aiheeseen liittyviä palkintoja (DVD vanhaa Kuopiota / Kuopio-valokuvateos).

Näyttelyt Näyttelyt

 

 

 

 

ENSIMMÄISELLÄ PUOLUSTUSLINJALLA
I maailmansodan jäljet Pohjois-Savossa

Kuopion museo

 

On vuosi 1915. Ensimmäinen maailmansota on syttynyt elokuussa 1914 ja Venäjän armeija taistelee itärintamalla Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan. Uhka Saksan mahdollisesta hyökkäyksestä Suomen halki Pietariin lisää huolta pääkaupungin puolustuksesta. Sitä turvaamaan aletaan Sisä-Suomeen rakentaa puolustuslinjoja, joista läntisin, ensimmäinen puolustuslinja, kulkee Pohjois-Savon kautta.

Kuopion museon näyttely vie katsojan ajassa 100 vuotta taaksepäin ja näyttää hetken juoksuhaudassa. Näyttely esittelee juoksuhautoihin perustuvaa sodankäyntiä juoksuhautakonstruktion, kuvien, piirrosten ja esineistön kautta. Näyttelyn tärkeänä tavoitteena on myös kannustaa kävijää retkelle lumien sulamisen jälkeen, tutkimaan maastossa vielä näkyviä jälkiä näistä kenttälinnoitteista.

 

 

 

PUUTALOASUMISEN IHANUUS - KURJUUS?
Asumista sodanjälkeisessä Kuopiossa

Korttelimuseo 27.3.2015-2.1.2016

Uunilämmitys, kantovesi, vetoisat nurkat, narisevat lattiat, villasukat, perunakellari, pyykkinarut, yleinen sauna, hevostalli, syöttösika, ulkohuussi, pukkisänky, heteka, lutikat, DDT, putkiradio, naapurien yhteisöllisyys, kasvimaa pihalla, suojaisa piha, paljon leikkikavereita, esiliina, lippalakki, polvihousut…Aika kultaa muistot?

 

 

Fiktiivisen Korhosten perheen äiti Maire pitää blogia Onni asuu arjessa.

 

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat:

ti 15.12. klo 12 Kulttuurivartti: Joulu puutalossa Kuopion korttelimuseon Puutaloasumisen ihanuus - kurjuus? -näyttelyssä. Museon pääsymaksu.

 

 

Näyttelyn tunnelmaan pääset kurkistamaan myös Tosimummon blogissa.

 

 

 

 

Kulttuurihistoriallisen museon kokoelmia on esillä näyttelyissä kolmessa eri kohteessa:

Kuopion museo, Kauppakatu 23

Museon kolmannessa ja neljännessä kerroksessa ovat Kulttuurihistoriallisen museon perusnäyttelyt, joissa esitellään Pohjois-Savon esihistoriaa ja asuttamista, paikallisia elinkeinoja ja elämänmenoa. Perusnäyttelyiden lisäksi Kuopion museossa on vaihtuvia näyttelyitä. www.kuopionmuseo.fi/nayttelyt

Korttelimuseo, Kirkkokatu 22

Korttelimuseo -korttelissa on yksitoista vanhaa puutaloa. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvun lopulta ja nuorimmat 1800-luvun lopulta. Rakennusten sisätiloissa kerrotaan erilaisten perheiden asumisesta 1800-luvulta 1930-luvulle. Erikoiskohteina Apteekkimuseo, Minna Canthin huone ja vaihtuvia näyttelyitä. www.korttelimuseo.kuopio.fi

J. V. Snellmanin kotimuseo, Snellmaninkatu 19

Kotimuseo toimii talossa, jossa Snellman asui suurimman osan Kuopion ajastaan, vuodet 1845-1849. Koti on kalustettu Snellmanin perheelle kuuluneilla huonekaluilla ja esineillä. www.snellmanmuseo.kuopio.fi

Asset julkaisija Asset julkaisija

TAPAHTUMAT

Asset julkaisija Asset julkaisija

to 26.11. Kulttuurivartti: Tonttuja ja haltioita

to 26.11. klo 15.30  Kulttuurivartti: Tonttuja ja haltioita
Kuopion museolla. Museon pääsymaksu.

to 3.12. Kulttuurivartti: Kuopio 240 vuotta

to 3.12. klo 15.30 Kulttuurivartti: Kuopio 240 vuotta
Kuopion museon Kuopio 240 vuotta -näyttelyssä. Museon pääsymaksu.

to 10.12. Kulttuurivartti: Tonttuja ja haltioita

to 10.12. klo 15.30  Kulttuurivartti: Tonttuja ja haltioita
Kuopion museolla. Museon pääsymaksu.

ti 15.12. Kulttuurivartti: Joulu puutalossa

ti 15.12. klo 12 Kulttuurivartti: Joulu puutalossa Kuopion korttelimuseon Puutaloasumisen ihanuus - kurjuus? -näyttelyssä. Museon pääsymaksu.