Asset julkaisija Asset julkaisija

Kuopion museossa nyt:

KALEVALA KORUN 80-VUOTISJUHLANÄYTTELY                                                          

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta

13.5.–26.8.2017

 


KUHMU sai 21 000€ Museoviraston innovatiivista avustusta Kaikkien Kuopio -hankkeeseen

Kaikkien Kuopio-nykydokumentointi- ja näyttelyhankkeessa tehdään osallistava ja uusia yhteistyömuotoja hyödyntävä malli kerätä Kuopioon muuttaneiden parista niin nykydokumentointiaineistoa kuin vanhempaa perinnettä.  Tällä kehitettävällä mallilla kerätään aineistoa sekä toteutetaan työpajat Kuopion museon itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden näyttely Kaikkien Kuopio - Koti Kuopiossa.Hankkeessa halutaan lisätä ja syventää ymmärrystä siitä, kuinka Kuopioon on tultu myös muualta; on muutettu omasta tahdosta tai olosuhteiden pakosta. Täällä syntyneet ja tänne muuttaneet ovat yhdessä tehneet ja parhaillaan tekevät Kuopion sellaiseksi kuin se on. Näyttely on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta.

 

Perhe evakkomatkalla vuonna 1944. Kuva: KUHMU / Eljas Partanen


Nyt Puijo-aiheisia kuvia vapaasti saatavilla!

 

Puijon kisojen tunnelmia sadan vuoden ajalta KUHMUn Flickr-tilillä

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU juhlistaa satavuotiaita Puijon kisoja julkaisemalla kuva-aineistoa Flickr-tilillään.  Kurkkaa kisakansan tunnelmia nuorten MM-kisoista 1983, Veikko Iivanaisen ja Väinö Tiihosen huimat hyppykuvat 1931 tai tutustu Kuopiossa pidettyihin armeijan ja suojeluskuntajärjestön hiihtokilpailuihin 1936. Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä vapaan lähdekoodin lisenssillä (CC-BY-NC-SA). Tästä pääset katsomaan kuvia.

 

Puijon talvikisoissa 50 km:n hiihtäjät Kalle Jalkanen nro 140 ja Eero Toivanen.

Kuva: KUHMU 


Toussu-ukko tuhansien vuosien takaa

Uutuuskoru museokaupasta!

Rautalammin Toussunlinnan kalliomaalauksen Toussu-ukko on nyt myös koru. Hopeisen kaulariipuksen ja korvakorut on Kulttuurihistorialliselle museolle suunnitellut Johanna Iso-Järvenpää korupaja Vaskikäärmeestä.

Kaulakorun hinta on 28,50 euroa ja korvakorujen 37 euroa.

Tervetuloa ostoksille Museokauppaan Kuopion museoon tai Korttelimuseoon!


Äänettömät oppaat

Kuopio 240 vuotta

 

Kuopion kaupunki täytti 240 vuotta 17.11.2015. Juhlan kunniaksi Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyssä pääset tutustumaan Kuopion katujen kyltteihin ja opasteisiin kaupungin historian ajalta. Lisäksi kaupungin kehittymisestä ja mielenkiintoisista rakennuksista kerrotaan kuvaprojisoinnilla.              

Äänettömät oppaat – näyttelyssä kerrotaan kuvin, kuinka Kuopio on kasvanut pitkän historiansa aikana. Näyttelyssä voit kävellä jo kadonneen Kuopion katuja, joita reunustivat monenlaiset kyltit ja opasteet. Suurikokoiset yli 50 vuotta vanhat ilmakuvat näyttävät myös kaupunginosien muodostumisen ydinkeskustan ympärille.

Mukana on myös leluautoja ja muita ajopelejä museon kokoelmasta kaupunkinäkymiin sijoitettuna.


Pohjois-Savon muistin uusi ilme - Pulkka

Pohjois-Savon muisti on nyt Pulkka. 

Se on saanut runsaasti uutta mielenkiintoista sisältöä. Pohjois-Savon paikkakuntien kulttuuriperinnön helmiä on koottu yhteen. Opetusmateriaalit ja verkkonäyttelyt ovat myös yhden klikkauksen päässä. Uutena verkkonäyttelynä on Puutaloasumisen ihanuus – kurjuus? –näyttely, joka tarjoaa lisätietoa ja kuvamateriaalia Kuopion korttelimuseolla olevaan näyttelyyn.

                                                                                  www.pohjois-savonmuisti.fi

Pulkka on edelleen Pohjois-Savon yhteisen muistin paikka, josta löytyy maakunnan museot sekä tuhdit tietopaketit historiasta ja taiteesta.

Pulkka toimii tiedonhaun paikkana matkailijoille, opettajille sekä omista juurista kiinnostuneille. Se tarjoaa valmiita vastauksia, mutta myös lankojen päitä, joita seuraamalla pääsee virtuaalimatkalle Pohjois-Savoon.

Sisältöä sivustoille tuottavat Pohjois-Savon alueen museot ja niiden yhteistyötahot. Sivuston pääasiallinen ylläpitäjä on Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU.

Kuva: Päivä pulkassa. Pulkka tai päiväpulkka on kaksiosainen puinen kapula, johon esimerkiksi torpparin suorittamista päivätöistä tehtiin kuittausmerkintä eli pirkka tekemällä pulkkaan viilto. Pulkan toinen puoli oli isännällä tai työnjohtajalla ja toinen puoli työntekijällä. Sanonta "Päivä pulkassa" on syntynyt, kun pulkkaan on tehty kuittaus merkiksi tehdystä päivätyöstä. "Päivä pykälässä" sanonnalla on sama historia.

Lisätietoja:       Intendentti Tanja Tenhunen

                             Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU

                             puh. 044-718 2615

            sposti: tanja.tenhunen(at)kuopio.fi


Asset julkaisija Asset julkaisija

«Takaisin

TUNNISTA KUVASTA – TUNNISTAMATTOMAT JÄNIKSET

23.9.2015–2.1.2016
TUNNISTA KUVASTA – TUNNISTAMATTOMAT JÄNIKSET

Kuopion korttelimuseolla

        

 

 

 

Tunnista kuvasta – Tunnistamattomat Jänikset -näyttely on esillä Kuopion korttelimuseon vaihtuvien näyttelyiden salissa 23.9.2015–2.1.2016.


Näyttely esittelee ammattivalokuvaajien erilaisia Kuopio-kuvia 1930–1970-luvuilta. Kuvaajina ovat Tuttu Jänis, Eino Malm ja Kalle Jälänne.


Valokuvat kuuluvat Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmiin. Esillä olevien noin 250 kuvan tiedot ovat jollakin tavoin puutteellisia. Tietoja puuttuu kuvauspaikasta, kuvausajankohdasta ja mukana olevista henkilöistä.
 

Kävijöiltä pyydetään nyt kuvista lisätietoa. Tietoja antaneiden kesken arvotaan kuukausittain aiheeseen liittyviä palkintoja (DVD vanhaa Kuopiota / Kuopio-valokuvateos).


Web sisällön esitys Web sisällön esitys

    Kuvahaun tulos haulle flickr badge

Kun haluat lahjoittaa, ota yhteyttä!

Valokuvat: Pekka Kankkunen 0447182617

Esineet: Helka Väisänen 0447182620

Sisältö Sisältö

Asset julkaisija Asset julkaisija

TAPAHTUMAT

Asset julkaisija Asset julkaisija

Torstaina 15.6 klo 12 Korutyöpaja lapsille ja nuorille

Matti Mattsonin KierrätysTaide työpajassa Korttelimuseossa ideoidaan ja tehdään kierrätysmateriaalista seinäkello tai palkintopokaali. Materiaalit tulevat ympäristön asukkailta. Työpajan kesto on noin 3 tuntia, mutta kiirettä ei ole tai aikaisemminkin saa lopettaa. Työpajaan mahtuu viisi osallistujaa. Ilmoittautuminen numeroon 017-182625 Korttelimuseon aukioloaikoina. Työpajamaksu 10 €.
../common/calendar Alkupäivämäärä: 15.6.2017

Torstaina 1.6 klo 12 Korutyöpaja lapsille ja nuorille

Matti Mattsonin KierrätysTaide työpajassa Korttelimuseossa ideoidaan ja tehdään kierrätysmateriaalista seinäkello tai palkintopokaali. Materiaalit tulevat ympäristön asukkailta. Työpajan kesto on noin 3 tuntia, mutta kiirettä ei ole tai aikaisemminkin saa lopettaa. Työpajaan mahtuu viisi osallistujaa. Ilmoittautuminen numeroon 017-182625 Korttelimuseon aukioloaikoina. Työpajamaksu 10 €.
../common/calendar Alkupäivämäärä: 1.6.2017

27.5 klo 11 Yleisöopastus Kalevala Korun 80 vuotta – juhlanäyttelyssä

Opastus sisältyy museon pääsymaksuun. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

KUOPION MUSEO

27.5. klo 15–17 Treffit Korttelimuseossa

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille täysi-ikäisille lenkkikaveria, tuttavaa, ystävää, rakastettua tai elämänkumppania etsiville. Treffeille voi osallistua pääsymaksun hinnalla. Treffien jälkeen vapaaehtoiset jatkot ravintolassa kaupungin keskustassa.

KUOPION KORTTELIMUSEO

1.6.2017 klo 15.30 Kulttuurivartti: Retkellä Pohjois-Savossa

Ihmisen ihmeellisiä jälkiä -näyttelyyn liittyvä opastus.

Kohteille löytää nyt myös mobiilisti Meen.fi -ohjelmalla!

Kulttuurihistoriallisella retkellä Pohjois-Savossa -reitti julkistetaan Kulttuurivartissa. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

KUOPION MUSEO

6.6. Mari Kotkan luento: ”Kuuttaresta älykoruihin - Tarinoita Kalevala Korun historiasta ja nykypäivästä”

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta.Kalevala Korun juhlanäyttelyyn liittyvä yleisöluento.

Luennon jälkeen yleisöllä on mahdollisuus tunnistuttaa korujaan.

KUOPION MUSEO

 

10.6. klo 10–17 Pop-up-tekstiilitaidenäyttely SANOISTA KUVIKSI

Näyttelyyn ovat valmistaneet töitä runoilija Walt Whitmanin runojen pohjalta 8 suomalaista tekstiilitaiteilijaa (Synnove Dickhoff, Leena Illukka, Anita Jain, Aino Kajaniemi, Aura Kajaniemi, Ulla Pohjola, Riitta Turunen ja Riikka Viinikanoja). Kuraattori: taiteilija Anita Jain.

Näyttelypäivän aikana on näyttelyn esittely ja näyttelyyn liittyvää musiikki- ja runonlausuntaohjelmaa klo 11 ja klo 14. Esitettävät laulut ovat Minnesotassa sävellettyjä Whitmanin runoja ja esiintyjät ovat sopraano Janet Grove ja säestäjä Walter Tambor. Whitmanin sekä omia runojaan esittävät runoilijat Leena Raveikko ja Seija Hämäläinen.

KUOPION KORTTELIMUSEO

16.6.-17.6. Kuopio tanssii, soi ja syö & Satoa Goes Wild Kuopion korttelimuseossa

Maksuton sisäänpääsy klo 12–20. Korttelimuseon museokodit ja näyttelyt sulkeutuvat klo 17.

KUOPION KORTTELIMUSEO

17.6. klo 14.00 Puurranko- nykytanssiesitys

Kesto 35min. Itä-Suomen tanssin aluekeskus.

KUOPION KORTTELIMUSEO

21.6.2017 klo 11–13 Lasten luontokuvakurssi

Kokoon­numme klo 11.00 Kuopion korttelimuseon pihalla. Kurssilla opetellaan sommittelua, lähi- ja maisemakuvien ottamista sekä valon hallintaa. Oma digipokkari tai kännykkäkamera mukaan. Sateen sattuessa kurssi pidetään Korttelimuseon sisätiloissa, jolloin teemana on aikamatka menneisyyteen. Ilmoittautumiset ja lisätietoja: puh. 017 182 603. Kurssille mah­tuu 15 ensin ilmoittautunutta lasta. Ikäsuositus 8-11 vuotta.

KUOPION KORTTELIMUSEO

20.-22.6. klo 10–14 Nonstop kankaanpainantatyöpajat ja -työnäytökset

Tule painamaan kangaskassi itsellesi tai lahjaksi! Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Pääsymaksun lisäksi veloitetaan 5 € työpajamaksu, alle 18-vuotiailta pelkkä työpajamaksu.

KUOPION KORTTELIMUSEO

19.7.2017 klo 12 Amerikan Poijat -torviseitsikko


Amerikan Poijat Korttelimuseolla vuonna 2014. Kuva: Mikko Toivanen

Amerikansuomalainen torviyhtye "Ameriikan poijat" kiertää Suomea ja esiintyy myös Kuopiossa. Ohjelmassa mm. tuttua suomalaista musiikkia, nykyaikaisia sovituksia sekä vanhanajan tanssimusiikkia.

Yhtye koostuu suomensukuisista amerikkalaisista ammattimuusikoista, jotka esiintymisellään haluavat juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Konsertit Kuopiossa keskiviikkona 19.7.

- klo 12.00 Korttelimuseon pihassa. Ei pääsymaksua, tervetuloa!

- klo 18.00 Satamantorin lavalla

KUOPION KORTTELIMUSEO

Lihaa ja Verta -näytelmän esitykset Korttelimuseolla

Näytelmä kurotuksesta kohti elävää ihmistä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Puustinen

Pukusuunnittelu: Riikkamaria Korhonen

Esitysajat:

to 1.6. klo 18, ensi-ilta  LOPPUUNMYYTY                
la 3.6. klo 16 LOPPUUNMYYTY
to 8.6. klo 18
la 10.6. klo 16
to 15.6. klo 18
la 17.6. klo 16
to 22.6. klo 18

to 3.8. klo 18
la 5.8. klo 16
to 10.8. klo 18
la 12.8. klo 16
to 17.8. klo 18 LOPPUUNMYYTY
to 24.8. klo 18
la 26.8. klo 16 LOPPUUNMYYTY

Liput 15€/10€ ostettavissa vain Kuopion korttelimuseolta, Kirkkokatu 22, 70100 Kuopio, p. 017 182 625

Esitys liikkuu Korttelimuseon alueella, eikä tämän vuoksi sovellu liikuntarajoitteisille katsojille.

Esityksen valmistumista ovat tukeneet Kuopion Isänmaallinen Seura sekä Juhani Ahon Seura.  

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Kesän 2017 opastukset Kuopion museolla

Yleisöopastukset näyttelyyn "Kalevala Korun 80-vuotisjuhlanäyttely"  

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta lauantaisin 3.6. – 26.8.2017 kello 11

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Sisältyy museon pääsymaksuun.

Opastukset kesäkuussa: 3.6., 10.6., ja 17.6.
Opastukset heinäkuussa: 1.7., 8.7., 15.7., 22.7., ja 29.7.
Opastukset elokuussa: 5.8., 12.8., 19.8. ja 26.8.

Kesän 2017 työpajat ja opastuskierrokset Korttelimuseolla

KESÄN 2017 OPASTUKSET JA TYÖPAJAT

Kehruunäytökset kutojan tuvassa tiistaisin 6.6.–29.8.2017 klo 13–14, non-stop

Halutessasi pääset itsekin kokeilemaan kehräämistä rukilla tai värttinällä. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Työpaja sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.

Kehruunäytökset kutojan tuvassa kesäkuussa: 6.6., 13.6., 20.6. ja 27.6.

Kehruunäytökset kutojan tuvassa heinäkuussa: 4.7., 11.7., 18.7. ja 25.7.

Kehruunäytökset kutojan tuvassa elokuussa: 1.8., 8.8., 15.8., 22.8. ja 29.8.

 

Spiritismityöpajat tiistaisin 6.6.– 29.8.2017 klo 14.30–15.30

Ohjatussa työpajassa kuullaan, miten Minna Canth ystävineen kiinnostui spiritistisistä istunnoista 1890-luvun Kuopiossa. Kokeillaan myös lasin liikkumista Ouija-laudalla – pilke silmäkulmassa tietenkin. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Työpaja sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.

Spiritismityöpajat kesäkuussa: 6.6., 13.6., 20.6. ja 27.6.

Spiritismityöpajat heinäkuussa: 4.7., 11.7., 18.7. ja 25.7.

Spiritismityöpajat elokuussa: 1.8., 8.8., 15.8. 22.8. ja 29.8.

 

Korttipelityöpajat keskiviikkoisin 7.6.–30.8.2017 klo 15–16.30, non-stop

Ohjatussa pelituokiossa opetellaan pelaamaan vistiä, jota myös Minna Canth aikoinaan pelasi. Omaa korttipakkaa ei tarvita. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Työpajaan osallistuminen sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta. Huom. keskiviikkoisin on Veikkaus-kortilla vapaa pääsy.

Korttipelityöpajat kesäkuussa: 7.6., 14.6., 21.6. ja 28.6.

Korttipelityöpajat heinäkuussa: 5.7., 12.7., 19.7. ja 26.7.

Korttipelityöpajat elokuussa: 2.8., 9.8., 16.8., 23.8. ja 30.8.

 

Yleisöopastukset näyttelyyn "Vapaus, rakkaus, tasa-arvo" torstaisin 1.6.–31.8.2017 klo 13

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Sisältyy museon pääsymaksuun.

Opastukset kesäkuussa: 1.6., 8.6., 15.6., 22.6. ja 29.6.

Opastukset heinäkuussa: 6.7., 13.7., 20.7. ja 27.7.

Opastukset elokuussa: 3.8., 10.8., 17.8., 24.8. ja 31.8.

 

Minna Canthin Kuopio -kävelykierros torstaisin 1.6.–31.8.2017 klo 14

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Lähtö Korttelimuseon lipunmyyntipisteestä. Kesto noin tunti. Sisältyy museon pääsymaksuun.

Opastukset kesäkuussa: 1.6., 8.6., 15.6., 22.6. ja 29.6.

Opastukset heinäkuussa: 6.7., 13.7., 20.7. ja 27.7.

Opastukset elokuussa: 3.8., 10.8., 17.8., 24.8. ja 31.8.

 

Miekkailunäytökset ja -työpajat
la 3.6., la 10.6., la 8.7., la 15.7. ja la 22.7.2017 klo 13

Miekkailunäytöksen (20 min.) jälkeen pääset halutessasi itsekin kokeilemaan miekkailua (noin 30 min.). Kokonaiskesto noin yksi tunti. Jokaisena kertana eri teema. Näytökset ja työpajat sisältyvät museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.

MIEKKAILUNÄYTÖSTEN JA -TYÖPAJOJEN VAIHTUVAT TEEMAT:

la 3.6. klo 13 miekkailunäytös ja -työpaja: Kansanmiekka Messer
Keskiajan Saksassa jokainen kantoi mukanaan lyhyttä yksiteräistä miekkaa. Sitä oli myös osattava käyttää tarpeen tullen.


la 10.6. klo 13 miekkailunäytös ja -työpaja: Pitkämiekka kaksintaistelussa

Pitkämiekka oli myöhäiskeskiajalla tyypillinen ase kaksintaisteluissa, joissa ratkaistiin aatelisten riidat ja erimielisyydet.

la 8.7. klo 13 miekkailunäytös ja -työpaja: Pitkämiekka taistelukentällä

Pitkämiekka oli yleinen ase taistelukentällä, ja siihen tartuttiin kun oli pudotettava peitsi ja laskeuduttava hevosen selästä.

la 15.7. klo 13 miekkailunäytös ja -työpaja: Sotilassapeli

Sapeli on pisimpään käytössä säilynyt miekka. Täällä perehdytään englantilaisen rakuunakapteeni Alfred Huttonin oppiin sapelin käytöstä vuodelta 1889.

la 22.7. klo 13 miekkailunäytös ja -työpaja: Bolognalainen miekkailu

Italialainen spada da lato oli 1500-luvun elegantti yhdenkäden miekka jota käytettiin niin kaksintaisteluissa kuin taistelukentälläkin.